Erik Wennberg

Erik Wennberg, du har precis debuterat med din egna kokbok "Hungrig på Västerbotten". Vi är naturligtvis mäkta imponerade av boken och väldigt nyfikna på att höra vad du tycker är det bästa med Vindelnrökt?

 

Tack, vad kul att ni tycker om boken och tack för att ni är en del av den. Jag tycker det bästa med Vindelnrökt är att ni finns och för en tradition vidare. Pratar vi smak tycker jag det är den fantastiska röksmaken ni får på era produkter och hur det ger en tydlig avsändare i matlagningen.

 

Du har ju varit hos flertalet producenter och gårdar när du skrivit denna bok, däribland Vindelns Rökeri, hur kommer det sig att du brinner så för den Västerbottniska livsmedelsproduktionen, och vad har varit roligast i processen?

 

Jag vill att fler ska få ta del av det fina utbud av råvaror vi har här i Västerbotten och att fler också förstår hur viktigt det är att vi äter lokala råvaror i större utsträckning. Det är mitt mål med boken och jag hoppas ni som köper boken använder den som en guide till bra råvaror.

Det roligaste i arbetet med boken har helt klart varit att få komma ut och träffa alla duktiga och engagerade människor. Det är verkligen härligt att se kärlek ni har till ert yrke och råvara.

 

Har du några ytterligare författardrömmar? Kommer det en uppföljare? Kanske en dessertbok som heter Mätt i Västerbotten?

 

Jag skulle gärna göra en uppföljare på boken med ännu fler gårdsproducenter här i Västerbotten, kanske ”Fortfarande hungrig på Västerbotten". Det finns så många duktiga råvaruproducenter och jag tror jag kan hitta 20 gårdsproducenter till att ha med i en ny bok.

Det skulle också vara roligt att få göra en bok med t ex kombinationen öl- och gårdsproducenter i Västerbotten. Jag tror det finns flera fantastiska kombinationer att lyfta i en sådan bok.

Gratinerade pilgrimsmusslor med Vindelnrökt Sidfläsk

Ingredienser

4 portioner

 

8 st pilgrimsmusslor – helst med skal

2 dl grädde

25 g parmesanost

1 st vitlöksklyfta – finhackad

1 st schalottenlök – finhackad

2 kvistar fransk dragon

100 g Vindelnrökt sidfläsk i bit

persilja

salt

svartpeppar

cayennepeppar

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 220˚ grill.

 

Salta och peppra pilgrimsmusslorna och lägg dem i sitt skal.

Stek schalottenlök och vitlök mjuk i smör. Slå över grädden och blanda ner dragon. Reducera blandningen till ca 1 dl. Vänd ner parmesanosten i gräddblandningen och rör tills allt blandat sig. Smaka av med cayennepeppar och salt.

 

Tärna sidfläsket fint och stek till fin färg, låt inte sidfläsket gå för hårt. Skeda gräddblandningen över pilgrimsmusslorna och toppa sedan med det stekta sidfläsket. Ställ in i ugnen och gratinera 5 minuter eller till fin färg.

 

Tag ut ur ugnen och garnera med finhackad persilja.

 

Capricciosa med Vindelnrökt Skinka

Ingredienser

4 pizzor

 

Pizzadeg

50 g jäst

3 dl kallt vatten

2 msk olivolja

1 msk honung

ca 7 dl vetemjöl special

 

Tomatsås

1 burk hela tomater

1 msk rödvinsvinäger

1/2 msk honung

några kvistar basilika

1 st vitlöksklyfta

4 st soltorkade tomater

oregano

chiliflakes

salt

svartpeppar

 

Topping

Vindelnrökt skinka

vitlöksstekt svamp

soltorkade tomater

riven lagrad prästost

Gör så här:

 

Pizzadeg

Lös jästen i en bunke tillsammans med socker, honung och olja. Blanda i det kalla vattnet och rör så allt blandas. Tillsätt vetemjöl och knåda degen smidig i maskin ca 5–10 minuter, eller för hand ca 15–20 minuter. Klar att baka ut.

 

Tomatsås

Blanda alla ingredienser och mixa slät med stavmixer. Det går såklart att utesluta chiliflakes och oregano men jag tycker det lyfter tomatsåsen. Om ni har rökt paprikapulver hemma så testa att smaka av såsen med det.

Det som blir över av tomatsåsen använder du med fördel till pasta en annan dag eller fryser ner till framtida pizzor.

 

Pizza

Sätt ugnen på högsta värme, gärna 280˚ eller mer, och värm en baksten minst 45 minuter innan du ska grädda dina pizzor. På så vis får du en knaprig och god pizzabotten. Om du inte har en baksten kan du värma en plåt som du inte är så rädd om, i ugnen.

 

Kavla ut degen till pizzor av önskad storlek. Lägg degen på ett bakplåtspapper så blir det lättare att flytta över pizzan till ugnen senare.

 

Stryk ut ett tunt lager med tomatsås på varje pizza. Lägg på riven ost, Vindelnrökt skinka, soltorkade tomater och vitlöksstekt svamp.

 

Grädda pizzorna ca 10 minuter eller till fin färg.

 

Tips: Om du som jag tycker om kanterna på pizzan penslar du dessa med en god olivolja när pizzan är färdiggräddad. Prova smaksätta oljan med t ex vitlök och örter.

 

 

Vindelns Rökeri AB, Hantverkarvägen 10, 922 31 Vindeln

0933 - 100 35, info(at)vindelnrokt.se